top of page

Erialane vastutuskindlustus (Professional Indemnity, PI) - tarkvara arendajale

Updated: Jan 29

Olenemata sellest, kas lood järgmist suurt arvutiprogrammi, mis muudab maailma, või oled väikese äpi arendaja, kaasnevad sellega erinevad riskid. Tarkvaraarenduse professionaalina oled Sina ja sinu ettevõte ohus igal ajal, kui pakud kliendile professionaalset teenust IT valdkonnas. Sinu ettevõtlusega seotud nõude esitamiseks võib olla palju põhjuseid – igapäevaselt.


Erialane vastutuskindlustus | IT sektor | Inpro Insurance Estonia
Erialane vastutuskindlustus | IT sektor | Inpro Insurance Estonia

Tahtlikult või tahtmatult võivad juhtuda mõned asjad, mis võivad kliendi rahulolematuks muuta ja sundida klienti Sind kohtusse kaebama. Autoriõiguste rikkumine, haavatavusest tingitud küberrünnakud, kliendi vara kahjustamine töötamise ajal (st arvutisse valgunud kohv), kodeerimisvead ja projekti õigeaegse lõpetamise ebaõnnestumine on vaid mõned näited.


Parim viis märkimisväärse rahalise kahju vältimiseks on võtta ühendust oma kindlustusmaakleriga ja hankida üks olulisemaid kindlustuskaitseid – spetsiaalselt tarkvaraarendajatele mõeldud erialane vastutuskindlustuspoliis.


Mida katab tarkvaraarendajate mõeldud erialane vastutuskindlustus?


Erialase vastutuskindlustuse teemal arutledes võid kuulda sõnu Errors & Omissions või Professional Liability või Professional Indemnity (PI). Tarkvaraarendajana on ülioluline, et Sul oleks erialane vastutuskindlustus, sest vigu juhtub ja mõned kliendid võivad ollarahulolematud, hoolimata sellest, kuidas sa ka proovid olukorda parandada. Lisaks põhilisele kutsekindlustuskaitsele kaetakse ka õigusabikulud. Õigusabikulud võivad olenevalt kohtuasja kulgemisest ulatuda üle kümnete tuhandete eurode, isegi kui võidad kohtuasja, võtab advokaat sinult oma aja eest tasu, seegaõige kindlustuskaitse on väga oluline!


Erialane vastutuskindlustus | IT sektor | Inpro Insurance Estonia
Erialane vastutuskindlustus | IT sektor | Inpro Insurance Estonia

Nõude näited tarkvaraarendajale


Näide reaalsest elust, mis aitab teil kindlaks teha, kas vajate kutsekindlustuskaitset. Tarkvaraarendaja sõlmis kliendiga lepingu teatud tüüpi tarkvara loomiseks. Võib-olla olid nad väsinud või neil oli oma isiklikus elus raske periood või lihtsalt ei olnud aega ja aasta pärast lepingu sõlmimist ei olnud nad seda tellimust ikka veel lõplikult täitnud ja selles oli palju vigu. Klient keeldub tarkvara vastu võtmast ja palkab tarkvara lõpuleviimiseks teise tarkvaraarendaja. Kuna lepingut rikuti, kaebab klient teid kohtusse ja soovib, et talle hüvitataks kogu lepingu summa. Lepingu summaks oli 800 000€ pluss kahjutasuaasta jooksul, miltarkvara oodati, kulutatud raha. Kui see juhtuks teiega ja teil ei oleks tarkvaraarendajate mõeldud kutsekindlustust, kas teil oleks võimalik kahjunõuet maksta?


Mis väärtuses kutsekindlustust ma vajan?


Nagu ülaltoodud reaalsest näitest näha, võib ainuüksi üks nõue väga kulukaks osutuda. Inpro Insurance spetsialistid soovitavad arvestada vähemalt 1 000 000€ juhtumi kohta ja 1 000 000€ kuni 5 000 000€ koondjuhtumi kohta (kindlustusperiood). Samuti peaksite arvestama oma ettevõtte suurusega. Mida suurem on teie ettevõte ja mida rohkem töötajaid teil on, seda suurem on teie kokkupuude riskidega.


Erialane vastutuskindlustus | IT sektor | Inpro Insurance Estonia
Erialane vastutuskindlustus | IT sektor | Inpro Insurance Estonia

Veel mõned ärikindlustuspoliisid, mille ostmisele peaksite mõtlema:


Pakub kindlustuskaitset kehavigastuste ja varakahjude korral. Mõned kliendid nõuavad võimalike trahvide vältimiseks selle olemasolu.


Kui teil on töötajaid, peaks teil olema tööandja vastutuspoliis, mis katab kahjud, kui nad saavad tööl vigastada.


Küberkahju tähendab mis tahes kaotust, kahju, vastutust, kulusid, trahve või muid summasid, mis on otseselt põhjustatud mis tahes arvutisüsteemi või arvutivõrgu kasutamisest või toimimisest.

69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page